RSS

Marele premiu LITERODROM

18 apr.

Sâmbătă, 9 aprilie 2016, a avut loc prima ediție a concursului LITERODROM, din cadrul proiectului AUTORUL TRĂIEȘTE!, proiect înscris în Calendarul activităților extrașcolare județene (poziția nr. 9, CAEJ 2016). Concursul a fost găzduit de Seminarul Teologic Ortodox Cluj. În total, s-au acordat 17 premii și 10 mențiuni speciale celor 68 de elevi înscriși în competiție, grupați în 17 echipaje formate din câte 4 elevi, din 11 școli din județul Cluj. Concursul a avut două secțiuni, Cel mai bun cititor și Scriere creativă.

La proba de scriere creativă, concurenții au primit ca suport un text literar al scriitorului Florin Bican, BATIK SCAMATORUL, în prezența autorului însuși. Elevii au fost invitați să scrie o continuare a acestui text:

Batik Scamatorul nu era scamator. Şi nici Batik nu era numele lui, ci al unei bucăţi de mătase imprimată cu modele indigo, pe care o găsise în pădure. A adus-o acasă şi a dat s-o aştearnă pe pat. Cât ai clipi, patul dispăruse…

 – Bine că nu m-am învelit cu ea, şi-a spus Batik, scuturând nedumerit mătasea, după ce o culesese de pe jos. Şi cum o scutura el, numai ce se trezeşte cum cade din ea ditamai patul, BUF!, precum fusese la început. Batik a aşternut apoi pânza pe masă. Şi masa a dispărut, doar ca să apară din nou, TROSC!,  când Batik a scuturat năframa colorată cu un gest de-acum expert. A ieşit nerăbdător în curte, unde a repetat experimentul cu o piatră, cu o roată de bicicletă şi cu un căţel bleg. Toate au dispărut fără urmă în pântecele de mătase şi au reapărut – ZVÂRRR!, ZDRANG!, HÂC! – deîndată ce Batik a agitat faldurile ţesăturii deasupra solului.

 Şi aşa a ajuns el scamator şi a început să colinde bâlciurile, iar lumea a început să-i spună Batik. Lumea, normal, credea că Batik practică un truc ieftin şi nu se prea mira când le returna din câteva scuturături obiectele cu care se învoiseră să participe la numărul magic: pixuri, brichete, brelocuri, bujii, căni de cafea, frunze verzi sau presate, mănuşi de piele albă (interbelice), fotografii vechi… O, şi cine-ar putea imita zgomotele cu care toate acestea se loveau de pământ în cădere? Când îşi recăpătau obiectele, spectatorii îi dădeau lui Batik câţiva bănuţi pentru distracţie, iar cei mai cărpănoşi îl sfătuiau să zică mersi că nu l-au dat pe mâna poliţiei şi plecau fără să-i dea nimic. Batik continua să facă circuitul bâlciurilor şi câştiga suficienţi bănuţi cât să-şi cumpere de mâncare şi să-şi plătească taxele…

 …Până într-o zi când, surprins de un strănut în plină demonstraţie, Batik n-a mai apucat să-şi scoată batista din buzunar şi a strănutat din răsputeri în faldurile fermecate ale năframei de mătase. Şi dus a fost!

  • Marele premiu, LITERODROM, a fost acordat elevului Chertes Victor din clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Cluj-Napoca.

Marele premiu

Iată textul sau:

Peste un moment s-a trezit într-o lume pe care el o considera abstractă. Tot ce puteai vedea în întinderea nemărginită a acelei lumi erau tot felul de obiecte diforme. S-a decis să se deplaseze pentru a încerca să găsească o cale de ieșire din acea lume.

După aproximativ o oră, a ajuns în fața unei construcții care avea un aspect exterior similar cu al unei case. A inspectat-o pentru câteva minute până a găsit o ușă. I s-a părut destul de periculos la început, dar după ce a cugetat puțin, a decis să intre.

Ușa avea o densitate neașteptat de mică, așa că Batik nu a întâmpinat dificutăți la deschiderea ei.  În interior a observat o sumedenie de cărți așezate într-o ordine desăvârșită pe diverse rafturi. A citit câteva titluri pe care le-a considerat destul de dubioase. Cum ar fi: ”Evadarea din Tărâmul de Dincolo”, ”Vrăjitorul de la poartă”, ”Criterii de  îndeplinit pentru a te reîntoarce” etc. Le-a considerat de folos așa că a început să le citească. Nu a durat foarte mult pentru că nu aveau un mare număr de pagini. A găsit multe informații folositoare așa că a citit toate cărțile.

După ce s-a informat suficient și-a continuat drumul. În una dintre cărți i s-a recomandat să urmeze o potecă de culoare gălbuie pentru a ajunge la destinație fără a întâmpina dificultăți.  Datorită faptului că a respectat tot ce a fost scris în cărți, a ajuns la destinație într-un interval scurt de timp.

Locul în care a fost îndrumat să meargă era extrem de sumbru. Așa că, pentru fi prudent s-a decis să examineze porțiunea de teren. După zece minute a hotărât să înainteze pe potecă. Dar la un moment dat poteca s-a terminat și a ajuns în fața unui om în vârstă cu mantie neagră care stătea pe un scaun compus parcă din aur. Personalitatea s-a ridicat repede, astfel speriându-l pe Batik. A început să vorbescă, dar ce spunea era de nedescifrat. Batik a decis să se apropie. Și în momentul când se afla la aproximativ un metru depărtare a avut loc o senzație nemaisimțită de el. Și chiar în acel moment a fost teleportat în dimensiunea lui.

Primul lucriu făcut de el a fost să privească ceasul. Se pare că timpul petrecut de Batik în cealaltă dimensiune semnificase doar câteva secunde în lumea reală.

 

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: