RSS

Premiul III, LITERODROM 2016

18 apr.
Premiul III, LITERODROM 2016

Sâmbătă, 9 aprilie 2016, a avut loc prima ediție a concursului LITERODROM, din cadrul proiectului AUTORUL TRĂIEȘTE!, proiect înscris în Calendarul activităților extrașcolare județene (poziția nr. 9, CAEJ 2016). Concursul a fost găzduit de Seminarul Teologic Ortodox Cluj. În total, s-au acordat 17 premii și 10 mențiuni speciale celor 68 de elevi înscriși în competiție, grupați în 17 echipaje formate din câte 4 elevi, din 11 școli din județul Cluj. Concursul a avut două secțiuni, Cel mai bun cititor și Scriere creativă.

La proba de scriere creativă, concurenții au primit ca suport un text literar al scriitorului Florin Bican, BATIK SCAMATORUL, în prezența autorului însuși. Elevii au fost invitați să scrie o continuare a următorului text literar:

Batik Scamatorul nu era scamator. Şi nici Batik nu era numele lui, ci al unei bucăţi de mătase imprimată cu modele indigo, pe care o găsise în pădure. A adus-o acasă şi a dat s-o aştearnă pe pat. Cât ai clipi, patul dispăruse…

 – Bine că nu m-am învelit cu ea, şi-a spus Batik, scuturând nedumerit mătasea, după ce o culesese de pe jos. Şi cum o scutura el, numai ce se trezeşte cum cade din ea ditamai patul, BUF!, precum fusese la început. Batik a aşternut apoi pânza pe masă. Şi masa a dispărut, doar ca să apară din nou, TROSC!,  când Batik a scuturat năframa colorată cu un gest de-acum expert. A ieşit nerăbdător în curte, unde a repetat experimentul cu o piatră, cu o roată de bicicletă şi cu un căţel bleg. Toate au dispărut fără urmă în pântecele de mătase şi au reapărut – ZVÂRRR!, ZDRANG!, HÂC! – deîndată ce Batik a agitat faldurile ţesăturii deasupra solului.

 Şi aşa a ajuns el scamator şi a început să colinde bâlciurile, iar lumea a început să-i spună Batik. Lumea, normal, credea că Batik practică un truc ieftin şi nu se prea mira când le returna din câteva scuturături obiectele cu care se învoiseră să participe la numărul magic: pixuri, brichete, brelocuri, bujii, căni de cafea, frunze verzi sau presate, mănuşi de piele albă (interbelice), fotografii vechi… O, şi cine-ar putea imita zgomotele cu care toate acestea se loveau de pământ în cădere? Când îşi recăpătau obiectele, spectatorii îi dădeau lui Batik câţiva bănuţi pentru distracţie, iar cei mai cărpănoşi îl sfătuiau să zică mersi că nu l-au dat pe mâna poliţiei şi plecau fără să-i dea nimic. Batik continua să facă circuitul bâlciurilor şi câştiga suficienţi bănuţi cât să-şi cumpere de mâncare şi să-şi plătească taxele…

 …Până într-o zi când, surprins de un strănut în plină demonstraţie, Batik n-a mai apucat să-şi scoată batista din buzunar şi a strănutat din răsputeri în faldurile fermecate ale năframei de mătase. Şi dus a fost!

  • Premiul III a fost acordat elevei Hanga Cristiana Paula, din clasa a VI-a de la Liceul cu program sportiv, pentru următorul text:

DSCF3059

Când a văzut că în mâna lui se afla năframa de mătase nu se mai putea gândi decât că viața mergea cât mai jos spre treptele eșecului. Gemenii, văzând că  nimic nu mai aducea înapoi acea năframa, au început să huiduie ca la meciul dintre România-Spania și și-au luat mărunțișul înapoi. Din păcate năframa era plină de greșeala pe care o făcuse Batik  și el nu credea că o să mai poată să o readucă la viața. Dar, o doamnă, totuși, având în vedere că toți spectatorii teatrului plecaseră, nu s-a mișcat și a rămas  acolo unde era. Văzând-o, Batik a spus :

– De ce nu pleci? Nu mai am nimic de sedus si nici năframa nu mai are frumsețea ei!

– Nu contează, eu nu te vad ca pe un scamator simplu si amărât, tu ai o inimă mare si nu cred ca știi asta! spuse doamna.

Batik prima dată nici nu a vrut să îi răspundă înapoi  doamna, dar auzind ce spune s-a minunat ( de spusele ei ). El nu credea că are o inima mare si încă se gândea la varianta care l-ar putea ajuta să-și plătească  datoriile și taxele. 

– De nu mergi la o vrăjitoare, poate ea știe să găsească o soluție pentru năframa ta! spuse doamna.

Batik nu-i răspunse  și se gândi în continuare la alte variante, dar in zadar! Doamna plecase iar dupa plecarea ei se gândi la această varianta.

       Plin de bucurie, Batik mergea ca pe gheață și ochii lui sclipeau ca a unui bebeluș vesel când mama lui se joacă cu el. Vrăjitoarea rea se afla într-o casă la sfârșitul orașului. Până când Batik ajunse acolo a durat o oră de mers, năframa nu-și revenise defel și tot pătată era. Ajungând la vrăjitoare fericit de parcă a venit primăvara cu fulgi de petale albe ca acuarelele noastre pe o foaie de hârtie, i-a explicat vrăjitoarei ce i s-a întâmplat. Vrăjitoarea era foarte renumita în oraș și se spunea că face minuni cu oamenii cu probleme, că avea părul bucălai și blond ca spicele de grâu de pe câmpiile proaspăt renovate de tractoare, zâmbetul îi era așa  de curat  așa cum suntem noi când facem baie si era înaltă ca munții Carpați plini de copaci albi si brazi verzi. Ea îi spuse lui Batik că o poate rezolva și că nu vrea nimic in schimb dar să-și întemeieze o familie pentru că ea este mai importantă decât orice.

      Auzind spusele vrăjitoarei, după ce a recăpătat năframa ca nouă și a găsit o femeie frumoasă ca zilele de vară cu care a făcut doi copii curați și plini de energie. Din acel moment Balik și-a dat seama că nu trebuia să te dai bătut după primul gol al adversarului ci să lupți și să privești din altă perspectivă lucrurile care ți se întâmplă.

 

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: