RSS

Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă

20 apr.

Lim Năsturel

Titlul: Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă

Autorul: Michael Ende

Editura: Art, 2013

Povestea Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă, scrisă de Michael Ende are un farmec al firescului care nu se găseşte la fiecare carte. Probabil că şi aventura şi suspansul sunt „vinovaţi” pentru acest lucru.

În carte este vorba depre locuitorii insulei Lummerland – o insulă neînchipuit de mică – în număr de patru: regele Alfons al XII-lea Fără un Sfert, domnul Armel, doamna Waas şi, desigur, Lukas, mecanicul de locomotivă. Dar intriga a ajuns pe insulă deodată cu un pachet misterios. Înăuntru s-a  aflat un băieţel negru care a fost numit Jim Năsturel şi a devenit fiul adoptiv al doamnei Waas, care şi-a dorit demult un băiţel. Dar din cauza „aglomeraţiei” de pe insulă, cei doi prieteni, Jim şi Lukas au plecat cu Emma, locomotiva, pe apă, fără să anunţe pe nimeni. Au ajuns în Mandala. Seara au aflat de la Ping Pong, cel de-al treizeci şi doilea strănepot al bucătarului Shu Fu Lu Pi Plu, că fiica împăratului, Li Si a fos răpită.

Vă las singuri pe aleea lecturii să aflaţi ce s-a întâmplat, dar ca să vă liniştesc, totul se termină cum nu se poate mai bine.

Oana Bîlc, clasa a V-a B, Şcoala Gimnazială Octavian Goga, Cluj- Napoca

Totul începe atunci când, în Lummerland, miniorașul natal al lui Lukas, sosește o cutie în care se află Jim Năsturel. Cum el a crescut, nu mai e loc pentru toți în oraș, de aceea decide să plece, alături de mecanicul Lukas și de locomotiva acestuia, Emma. Călătoresc pe mare și ajung în Mandala. Eroii noștri sunt întâmpinați cu ospitalitate, oferindu-li-se, ca la Master Chef, tot felul de …delicatese (?). Mandalierii sunt interesanți, pentru că scriu pe verticală și au tot felul de meserii, mai ciudățele…: numărători de fire de păr, scamatori care fac să crească un pom dintr-o sămânță etc.

Cei trei află că fiica împăratului Mandalei este prizonieră în Kummerland, Țara Dragonilor și pornesc la drum pentru a o salva. Întâmpină multe primejdii, dar ajung și prin locuri grozave, cum ar fi Pădurea Celor o Mie de Minunății, în care cresc copaci din sticlă colorată și în care mișună șerpi dezorientați, din cauza celor două capete, care nu se prea înțeleg în privința direcției… Ajung apoi în locuri precum Valea Amurgului, în  deșert, îl cunosc și pe singuraticul Tur Tur, Uriașul Părelnic. Se apropie de ținutul dragonilor și, pentru a o salva pe Li Si, o deghizează pe Emma în dragon. Mare surpriză: un dragon de spiță se îndrăgostește de locomotiva-dragon! Li Si este salvată și toți se întorc în Mandala, unde Jim se logodește cu prințesa.

Mi-a plăcut cartea, pentru că aventurile eroilor m-au ținut cu sufletul la gură și cu becul aprins. Mi-a plăcut prietenia celor trei și m-a atras viața mandalierilor, iar Uriașul Părelnic m-a învățat cât de înșelătoare pot fi aparențele.

Petruța George, clasa a VI-a A, Şcoala Gimnazială  Octavian Goga, Cluj- Napoca

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 20/04/2013 în De recitit

 

Lasă un comentariu